במידה ונולד לכם ילד או ילדה עם מחלת SMA (מחלת גנטית קשה הגורמת לחולשת וניוון שרירים) מומלץ לבדוק אפשרות לתביעת רשלנות רפואית בהריון. תביעה זו מכונה גם תביעת הולדה בעוולה.
מחלת SMA ניוון שידרתי מולד ומתקדם של השרירים:
מחלת SMA ( (Spinal Muscular Atrophiesהיא מחלה גנטית חמורה ממקור עצבי, המתאפיינת בחולשת שרירים פזורה וסימטרית ריפיון עד שיתוק השרירים תנועות לא רצוניות של הלשון ולעתים התכווצויות ואפילפסיה.
מחלת SMA הינה מחלה אוטוזומאלית רצסיבית, כלומר קיים סיכון לילד החולה במחלה התורשתית הקשה רק כאשר שני הוריו נשאים של אותו גן בלתי תקין. מבחינה סטטיסטית הסיכון בכל הריון ללידת ילד החולה ב -SMA כאשר שני הוריו נשאים של אותו גן בלתי תקין הוא 25%. לכן, כאשר נמצא כי שני בני הזוג נשאי הגן יש להפנותם לייעוץ גנטי פרטני ולביצוע אבחון טרום לידתי.
מחלת SMA זוהי מחלת עצב-שריר השנייה בשכיחותה: 1 ל-6,000-10,000 לידות. שכיחות הנשאות היא כ-1:35 (המחלה שכיחה בכל העדות בארץ ובפרט בערביי ג’יסר א’זארקה). במידה ולא הוצע לבני הזוג לבצע בדיקת נשאות ולפיכך הם לא ידעו שהם נשאים של הגן ונולד ילד החולה במחלה הקשה, ייתכן וקיימת אפשרות לתביעת רשלנות רפואית ובאופן ספציפי תביעת הולדה בעוולה. נרחיב על כך בהמשך.
מחלת SMA סוג 1 היא הצורה הקשה ביותר של המחלה. המחלה מתפרצת בחצי השנה הראשונה לחיים ובאה לביטוי ברפיון שרירים כללי. המחלה חמורה מאוד, כאשר היילודים מאבדים במהירות את היכולת להפעיל את כל השרירים, ותוחלת החיים, למרבה הצער, קצרה.
SMA type 2
SMA סוג 2 היא צורת הביניים של המחלה המתפרץ בין גיל חצי שנה לשנה. תוחלת החיים לרוב ארוכה יותר, אולם עדיין קצרה בהשוואה לאוכלוסיה הכללית. החולים במחלה לוקים במוגבלויות קשות בתפקוד המוטורי, ובכלל זה לעיתים חוסר היכולת ללכת.
SMA type 3
סימני המחלה מתחילים אחרי גיל שנה. תוחלת החיים לרוב אינה נפגעת אולם החולים במחלה עשויים לאבד את כושר ההליכה עד העשור השלישי / רביעי לחייהם.
מזה שנים רבות המליץ איגוד הגנטיקאים להפנות בני זוג לביצוע בדיקת נשאות למחלה (גם אם לא ידוע על מחלות במשפחה או גורם סיכון אחר).
מחלת SMA נובעת ממוטציה בתאי העצב. לרוב התינוק יירש את מוטציית החסר משני הוריו אך, המוטציה יכולה להתרחש במהלך חייו של האדם כך שבמקרים אלה האדם יכול לרשת רק עותק פגום אחד של הגן ולפתח את המוטציה מאוחר יותר בעותק השני ולחלות בעקבות כך במחלה.
במידה ונמצא כי קיים סיכון למחלת SMA (קרוב משפחה החולה ב – SMA או בניוון שידרתי מולד ומתקדם של השרירים או שנמצא כי שני בני הזוג נשאים של הגנים הלא תקינים) מומלץ לפנות לייעוץ גנטי פרטני. ניתן לבצע אבחון טרום לידתי במהלך ההריון (ואף לפניו באמצעות PGD) כדי לוודא האם העובר חולה במחלה הקשה או לא.
במקרים שבהם נולד ילד עם מחלת SMA ייתכן וקיימת עילת תביעה בגין רשלנות רפואית בהריון. עילת התביעה במצבים אלה של רשלנות בהריון מכונה “הולדה בעוולה”.
בהתאם להלכה שנפסקה על ידי בית המשפט העליון, יש להגיש תביעות אלה בתוך 7 שנים מיום היווצרות עילת התביעה (לעיתים מדובר בסמוך ללידה ובנסיבות מסויימות ממועד גילוי המחלה). יחד עם זאת חשוב מאוד לדעת כי במידה וחלפו 7 שנים, בית המשפט העליון האריך לאחרונה את האפשרות להגיש תביעות רשלנות רפואית וקבע כי במידה ותביעת ההורים התיישנה עד ליום 28.08.15 יכול הילוד להגיש תביעה בעילה של “חיים בעוולה” עד ליום 31.12.17 (בכפוף לכך שתביעת הילוד לא התיישנה, קרי, טרם הגיע לגיל 25)
לכן, במידה ונולד לכם ילד עם תסמונת SMA חשוב לפנות בדחיפות לצורך בירור אפשרות לתביעת רשלנות רפואית.
נציין מספר דוגמאות למצבים שבהם ניתן לשקול הגשת תביעות רשלנות רפואית שעניינה הולדה בעוולה בגין לידת ילד עם מחלת SMA :
SMA הינה מחלה גנטית חמורה מאוד המתבטאת במוגבלות קשה ותלות מוחלטת בזולת. העלויות הכרוכות בגידול ילד החולה במחלה תורשתית זו הינן גבוהות מאוד, ומסיבה זה, במידה והתביעה מתקבלת, גם סכומי הפיצויים שנפסקים עשויים להיות משמעותיים מאוד כאשר הפיצוי נועד לאפשר את מלוא צרכיו המיוחדים של הילד עד לאריכות ימי חייו, כמו גם הוצאות שנגרמו להורים כדוגמת הפסדי שכר, טיפולים וכו’ וכן פיצוי בגין כאב וסבל , קיצור תוחלת חיים, ופגיעה באוטונומיה.
משרדנו מייצג הורים לילדים עם מחלות ותסמונות גנטיות, וצבר ניסיון רב בתביעות אלה. משרדנו נעזר במומחים רפואיים בכירים בתחום השונים לרבות בתחום הגנטיקה ו/או בתחומים אחרים לצורך ביסוס התביעה והוכחתה.
להערכת סיכויי התביעה ושוויה ניתן לפנות לעו”ד אורי דלאל בטל’: 0544-485312 או בדוא”ל: rashlanut1@gmail.com.