במצבים שבהם לא הומלץ או הוסבר ליולדת אודות האפשרות של ניתוח קיסרי למרות שהעובר במצג עכוז וכתוצאה מכך נגרם נזק ליילוד ייתכן וקיימת עילת תביעה בגין רשלנות רפואית בלידה.
מצג עכוז האו לידת עכוז הינו מצב שבו מיקומו של התינוק ברחם לקראת הלידה אינו תקין, כאשר עכוזו או רגליו מופנים כלפי פתח האגן (במקום ראשו). האבחנה של מצב עכוז בעובר יכולה להתבצע בבדיקה חיצונית או בבדיקה לדנית וניתן לאשרה בבדיקת אולטרסאונד. ניתוח קיסרי במצבים של מצג עכוז מבוצע בשיעורים גבוהים בארץ ובעולם.
שיעור תמותת העוברים סב-לידתית במצג עכוז גבוה פי 3-5 בהשוואה לעוברים הנולדים במצג ראש. אחת הסיבות לתמותת יילודים או פגיעה ביילודים הינה כתוצאה מקושי בחילוץ ראש התינוק בזמן הלידה דבר אשר עשוי להוביל לפגיעה מחוסר חמצן (תשניק או אספיקציה) ובהתאם גם לפגיעה מוחית (שיתוק מוחין) ואף מוות. כמו כן, לידת עכוז עלולה להביא לתוצאה של פריקה אצל התינוק הנולד ואף שיתוק.
מצג עכוז בעובר מחייב מתן הסבר וליולדת בדבר האפשרויות של אופן סיום הלידה: לידה לידנית או ניתוח קיסרי לרבות מתן הסברים בדבר הסיכונים והסיכויים הגלומים בכל אופציה. במידה ולא ניתנו ההסברים הנ”ל או במידה והצוות החליט לבצע לידה לידנית ללא קבלת הסכמתה של היולדת וכתוצאה מכך נגרמו נזקים ליילוד ייתכן וקיימת עילת תביעה בגין רשלנות רפואית בלידה. גם החלטה בדבר ניסיון היפוך צריכה להתקבל לאחר מתן הסבר מפורט לאישה.
בהתאם להמלצות האיגוד הישראלי במיילדות וגינקולוגיה, במידה ותבחר היולדת, לאחר קבלת ההסברים הנדרשים, לבצע לידה לידנית, הלידה תנוהל על ידי רופא בכיר בעזרת רופא נוסף, כאשר רופא מרדים ורופא ילדים יהיו זמינים לחדר לידה בזמן היילוד.
במקרים הבאים אין מקום לבצע לידה לידנית ויש לבצע תחת זאת ניתוח קיסרי. במידה ובמקרים אלה בוצע ניסיון ללידת לידנית ותוך כדי כך נגרם נזק ליילוד (לרבות מוות) ייתכן וקיימת עילת תביעה לפיצויים בגין רשלנות רפואית :
במידה ונגרם נזק ליילוד כתוצאה מאי ביצוע ניתוח קיסרי מומלץ לפנות בהקדם לעורך דין רשלנות רפואית בלידה אשר יוכל לברר את נסיבות המקרה ולהתייעץ עם מומחים מתאימים לצורך בירור התביעה והערכת סיכוייה.
ניתן לפנות להערכת סיכויי התביעה ושוויה לעו”ד אורי דלאל בטל’: 0544-485312 או בדוא”ל: [email protected].