במידה ונגרם נזק ליילוד או ליולדת כתוצאה מרשלנות ביילוד עובר מקרוזומי (עובר גדול) מומלץ לבחון קיומה של עילתה תביעה בגין רשלנות רפואית.
במצבים של לידת יילוד מקרוזומי קיימת סכנה ללידה טראומטית התוביל לפגיעה ביילוד או ביולדת, כאשר כליאת הכתפיים ובעקבותיה תחלואה עוברית ואימהית מוגברת הם הסיבוך המרכזי המאיים על האם והעובר.
קיים מתאם בין התרחשות הסיבוך של כליאת כפתיים ומשקל העובר, כאשר נזק למקלעת העצבית הברכיאלית הוא הנפוץ בעקבות כליאת כתפיים.
כיצד מוגדרת מקרוזומיה עוברית
בהתאם לאיגוד הישראלי לגינקולוגיה ומיילדות מקרוזומיה מוגדרת כמשקל לידה של 4,000 גרם ומעלה ללא קשר לגיל ההיריון.
עובר גדול לגיל ההיריון (LGA, Large for Gestational Age) מוגדר כיילוד שמשקלו מעל לאחוזון 90% בהתייחסות לגיל ההיריון על סמך עקומת גדילה.
לנוכח הסיכונים והסיבוכים בעת לידת עוברים החשודים כמקרוזומים ישנה חשיבות רבה להערכת משקל העובר לפני הלידה לצורך החלטה בדבר סיום הלידה (לידה לידנית או ניתוח קיסרי). כמובן שישנם שיקולים רבים נוספים שצריכים לקחת אותם בחשבון, כגון עברה המיילדותי של האישה, קצב התקמות הלידה ועוד.
יש להסביר לאשה את הסיכונים והסיבוכים בלידת עובר מקרוזומי ולקבל את הסכמתה לכך. כך לדוגמא כאשר נמצא בבדיקות אולטרסאונד חשד לעובר מקרוזומי אולם הצוות הרפואי לא מציע ליולדת ניתוח קיסרי ונגרם נזק ליולדת או ליילוד, ייתכן וקיימת עילת תביעה בגין רשלנות רפואית בלידה.
במצבים של עובר גדול קיים סיכון לגרימת נזק ליולדת לרבות: קרעים פרינאליים, דמם מוגבר ונזק לשריר הסוגר וכן נזק לעובר, לרבות נזק ברכיאלי עקב פרע כתפיים, שברים בגולגולת ואספיקציה/תשניק (Asphyxia)]
במידה ונגרם נזק ליילוד או ליולדת כתוצאה מיילוד עובר גדול ואי ביצוע ניתוח קיסרי מומלץ לבחון קיומה של עילת תביעה בגין רשלנות רפואית. לצורך זה מומלץ לפנות בהקדם האפשרי לעורך דין רשלנות רפואית בלידה אשר יוכל לברר את נסיבות המקרה ולהתייעץ עם מומחים מתאימים (לרבות בתחום הגינקולוגיה ומיילדות) לצורך בירור התביעה והערכת סיכוייה.
ניתן לפנות להערכת סיכויי התביעה ושוויה לעו”ד אורי דלאל בטל’: 0544-485312 או בדוא”ל: [email protected].